Ačiū visiems, kurie dalinasi savo gyvenimo ar kelionių patirtimi Tailande. Šį kartą kalbinu Silvestrą Armonaitį iš Bankoko 🙂 Smagu, kad nesu vienintelė, kuriai gyvenimas Tailande yra daugiau pliusas, nei minusas 🙂 Apie kitus Tailande gyvenančius tautiečius skaitykite čia.
– Kaip, kada ir kodėl atsidūrėte Tailande? Kurioje vietoje gyvenate?
Pirmas įspūdis apie Tailandą susidarė 2000 m. pažiūrėjus filmą “The Beach”. Tuomet man tebuvo 12 metų, tačiau žinojau, kad turiu nuvykt į Tailandą ir pats pamatyt tą grožį.
Pirmą kartą į Tailandą atvykau tik po 15 metų – 2015 m. kovą ir čia praleidau keletą savaičių. Prieš vykstant, mintyse kirbėjo noras pagyventi Tailande ilgesnį laiką, tačiau pirmiausia norėjau atvykti, apsižvalgyti ir pasitikrinti, ar iš tiesų galėčiau čia gyventi.
Nuojauta pasitvirtino ir dar tais pačiais metais spalio mėnesį atvykau septyniems mėnesiams. Gyvenu Tailando sostinėje – Bankoke. Esu labai patenkintas, jog pasirinkau būtent Bankoką. Tai – tarsi Azijos Niujorkas. Čia niekados nebus nuobodu – kasdien gali atrasti kažką naujo. Bankokas – tai pojūčių, kvapų, veiksmo, žmonių, eismo, gatvės prekeivių mišrainė. Na, o jei norisi šiek tiek ramybės – miesto centre bei apylinkėse galima rasti žaliuojančių parkų.
– Ką jūs čia veikiate?
Nuo 2014 m. dirbu sėkmingoje lietuvių elektroninės rinkodaros įmonėje “MailerLite”. Įmonė skatina darbą nuotoliniu būdu. Kadangi turime klientų iš viso Pasaulio, taip susiklostė, jog mano darbo valandos buvo orientuojamos į Azijos laiko zoną. Pasitarę su įmonės vadovu, nusprendėme, jog man bus parankiau dirbti iš Pietryčių Azijos, nei iš Lietuvos. Tad nuo 2015 m. kasmet 7-8 mėnesius praleidžiu Tailande, o atšilus orams grįžtu namo pasidžiaugti lietuviška vasara. Sniego neteko matyti jau trejus metus.
– Kas labiausiai patinka gyvenant Tailande?
Kas labiausiai patinka? Patinka nuolat besišypsantys, draugiški tajai. Patinka, jog sustojus metro traukiniui, tajai nepuola veržtis vidun, o gražiai išsirikiuoja šalia durų, pirmiausia leisdami išlipti atvažiavusiems keleiviams. Atrodo, elementaru, tačiau pavyzdžiui, Kuala Lumpūre (Malaizija) teko stebėti atvirkščius veiksmus, kai visi stumdosi ir veržiasi pirmyn. Patinka, jog tajai niekada nekels balso – jų visuomenėje tai suvokiama kaip žemas kultūros lygis. Paprastai, jei išgirstu kažką rėkiant – bus vienas iš kinų turistų. Patinka, jog net tualeto valytoja prekybos centre visada pasisveikins ir nusišypsos bei parodys, kur rasti servetėles rankom nusišluostyti. Na, o labiausiai patinka tailandietiška virtuvė! Grįžęs į Lietuvą vis nekantrauju, kada vėl galėsiu pasimėgauti šviežiais mangais, papajų salotomis ar Tom Yam sriuba.
– Su kokiais iššūkiais gyvenant teko susidurti? gal galite papasakoti kokią nors gyvenimišką istoriją?
Kartais iššūkis priimti tai, kas Lietuvoje būtų neįprasta. Papasakosiu istoriją apie tajų svetingumą: kartą truputį suplyšo šortai. Būna gi. Nunešiau į siuvyklą, kad susiūtų. Pažiūrėjo, susiuvo – noriu susimokėti. “Mai pen rai” girdžiu, sako, nereikia. Arba kitą kartą kavinėje užsisakiau savo mėgiamą “Panang beef curry”. Laukiu 15 min, vis neatneša. Galiausiai atnešė lėkštę skanių blynų. Nemokamai. Nes truputį ilgokai laukiu. Vėliau atnešė ir jautienos karį.
– Štai ir priėjome dar vieną populiarią temą Tailande – ką manote apie tajišką virtuvę?
Galiu tvirtai sakyti, jog Tailando virtuvė man pati skaniausia ir tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl čia vis grįžtu.
Patiekalai pasižymi stipriais skonių akcentais, vyrauja aštrūs prieskoniai, tačiau jie harmoningai subalansuojami derinant vieną patiekalą su kitu. Noriu pabrėžti, kad tajai paprastai valgo keletą patiekalų kartu. Nenustebkite, jei restorane užsisakius sriubą ir “antrą” patiekalą, gausite viską iš karto. Tajai nesupranta, kaip galima valgyti tiesiog vieną patiekalą atskirai.
Taip pat noriu paminėti, kad tajai viską valgo šaukštu. Šakutė naudojama tik kaip pagalbinis įrankis. Pagaliukai (chopsticks) ar peilis naudojami tik specifiniais atvejais. Valgydami makaronus ar makaronų sriubą tajai susuks juos pagaliukais ir atsargiai perkels į šaukštą. Nes taip kultūringiau. Vietoj druskos ir pipirų vietiniuose restoranuose ant stalo rasite 4 indelius. Jie, kaip ir visa tajų virtuvė, skirti skoniams subalansuoti. Tai – čili pipirų drožlės ar kepinti čili pipirai (aštrumui), cukrus (saldumui), laimo ir čili padažas ar čili pipirai acte (rūgštumui), bei žuvies padažas (sūrumui). Aš neturiu vieno mėgstamiausio patiekalo, patinka beveik viskas. Nesinorėtų paragauti tik Isaan’o (šiaurės rytų Tailando regionas) delikatesų – keptos žiurkės ar kiaulės smegenų kraujinėje sriuboje.
-Kokios mėgstamiausios vietos Tailande ir į kur norėtumėt grįžti? Ką dar norėtumėte aplankyti ar pamatyti?
Kol kas pavyko apsilankyti Phetchaburi provincijoje Hua Hin bei Cha Am kurortiniuose miesteliuose. Pernai balandį, netoli Hua Hin miestelio dalyvavau kasmetiniame tarptautiniame Tailando šachmatų turnyre.
Patiko vizitas senojoj Tailando sostinėj. Jei domina senovinės šventyklos – Ayutthaya pamatyti privalote! Nepraleiskite progos paragauti didžiųjų krevečių, kuriomis Ayutthaya taipogi garsėja.
Teko pabuvoti ir Tailando “Maldyvuose” – Koh Lipe saloje. Nors ši sala vis labiau niokojama turizmo, joje vis dar galima pasimėgauti tobulais paplūdimiais.
Keletą dienų lankiausi Krabi provincijoj. Patiko maistas Krabi miestelyje, labai graži Phan Nga įlanka bei Railay dalis, tačiau tą grožį tenka dalintis ir su kitais turistais.
Vis neprisiruošiu aplankyti šiaurės regionų, bet, manau, ateis laikas ir tam. Taip pat planuoju apžiūrėti keletą nacionalinių parkų.
– Ką vežate lauktuvių draugams ir artimiesiems?
Broliui dažniausiai vežu įvairių arbatų. Jis – didelis arbatos mėgėjas. Praėjusiais metais parvežiau arbatos iš Tailando, Singapūro, Hong Kongo. Šiemet iš Taivano. Esu parvežęs tajų pieniškos arbatos (cha yen) ingredientus ir pasigaminęs ją Lietuvoje. Gavosi kažkas panašaus. Tėvams dažniausiai parvežu kavos, šiemet nusižiūrėjau Doi Chaang iš Chiang Rai provincijos – viena geriausių Tailande. Draugams vežu įvairių kokosinių ar mango sausainių /saldainių. Kartą buvau parvežęs Tom Yam aštrios sriubos rinkinį.
-Be ko tailandietiško neįsivaizduojate savo gyvenimo?
Be tailandietiškos virtuvės ir tajų šypsenos 🙂
-Ką patartumėte norintiems ilgiau pagyventi Tailande?
Patarčiau pasidomėti Tailando kultūra bei tradicijomis ir atvažiavus gerbti jas. Taip pat rekomenduoju išmokti bent keletą frazių tajų kalba.
-O ką patartumėte keliautojams?
Patarčiau viza pasirūpinti Lietuvoje – nereikės gaišti laiko oro uoste. Atvykus rekomenduoju įsigyti vietinę SIM kortelę su internetu – nereikės nešiotis sulankstomų žemėlapių ar “Lonely Planet” knygų (taip, vis dar pasitaiko tokių „nostalgiškų” turistų). Tailande dominuoja grynieji pinigai, o ne kortelės, tad atvykus oro uoste išsikeiskite valiutą “SuperRich” keitykloje – ten geriausias kursas. Prieš vykstant pasitikslinkite su savo banku, ar nereikia atblokuoti kortelės prevencinės apsaugos Tailandui. Jei prireikė išimt pinigų iš bankomato – turėkite omenyje, kad kiekvienas pinigų išgryninimas jums papildomai kainuos 220 thb (5-6 eur) – tajų bankomatų mokestis užsienio kortelėms.
– Ką rekomenduotumėte aplankyti ar nuveikti Bankoke?
Wat Pho ar Wat Arun – privalote pamatyti bent vieną šventyklą Bankoke. Šios man padarė didžiausią įspūdį.
Chao Phraya upė – tiesiog nuvykite į Sathorn (BTS Saphan Taksin) prieplauką ir nusipirkite turistų laivo (Tourist boat) bilietą link Wat Arun ar Wat Pho. Pasistenkite atsistoti eilėje pirmieji ir patekę į laivą, užlipkite į antrą aukštą. Atsisėskite ir mėgaukitės Bankoko panorama lėtai plaudami Chao Phraya upe.
Chatuchak savaitgalio turgus – vienas didžiausių Azijoje. Bus labai karšta. Atsigaivinti nepraleiskite kokosinių ledų iš kokoso kevalo bei šviežių mango sulčių.
China Town – Kinų kvartalas gatvės maisto fanams. Rekomenduoju apsilankyti vakare, nuo 18:00 atsidaro vienas mano mėgiamiausių gatvės maisto restoranų – Fikeaw Yaowarat (https://goo.gl/maps/XeZgaVfh4iT2).
Asiatique – angarų kompleksas su didžiuliu restoranų, parduotuvėlių bei pramogų pasirinkimu. Atsidaro nuo 17:00. Iš Sathorn prieplaukos galite sėsti į nemokamą laivą ir mėgautis Chao Phraya panorama.
Khlong LadMayom – plaukiojantis turgus (floating market). Privalote pamatyti bent vieną plaukiojantį turgų Bankoke – rekomenduoju šį. Nuvykti galite su BTS iki Bang Wa stotelės, tuomet taksi (apie 60 thb).
Šiame turguje taip pat rekomenduoju imti turą valtimi (long-tail boat tour, 100 thb asmeniui) – pamatysite, kaip Bankokas atrodė prieš 100 metų, kuomet didžioji dalis susisiekimo vykdavo kanalais. Aplankysite budistų šventyklą bei sustosite orchidėjų fermoje (kai kurios orchidėjos parduodamos – 100 – 200 thb).
Mueang Boran (Ancient City) – milžiniškas šventyklų, rūmų bei sodų kompleksas Samut Prakan provincijoje (10 km į pietryčius nuo Bankoko centro). Jei norite pamatyti visą Tailandą per vieną dieną – rekomenduoju apsilankyti. Kompleksas suformuotas pagal Tailando žemėlapį ir apima įžymiausių šventyklų bei rūmų replikas. Su Skytrain galite nuvykti iki paskutinės stotelės (BTS Samrong), iš ten imti taksi. Įėjimas kainuos 700 thb. Taip pat galite pasiimti nemokamą dviratį arba mokamą elektrinį golfo automobilį (berods 150 thb/val.).
– 3-5 kavinės, restoranai Bankoke, kurias jūs galėtumėte rekomenduoti.
Čia būtų galima ir visą knygą prirašyt. Bankokas – vienas geriausių miestų gurmanams. Čia galite rasti įvairiausių virtuvių – nuo Tailando iki Japonijos, nuo Amerikos iki Graikijos, Etiopijos ar Tibeto. Keletas mano mėgiamų vietų:
The Local (https://goo.gl/maps/FF4iNC2izZ92) – Pirmam įspūdžiui susidaryti apie tradicinę Tailando virtuvę rekomenduoju šį restoraną. Restoranas įrengtas senoviniame name, jauki namų atmosfera bei itin malonus aptarnavimas.
Patiekalai: tradicinė Tailando virtuvė. Rekomenduoju paragauti įvairius kario patiekalus su žuvimi ar krevetėmis.
Kainos: 200 – 700 thb ++. Priima korteles.
Kaip rasti: BTS Asoke/MRT Sukhumvit, tuomet pėsčiomis Sukhumvit soi 23 apie 900 m.
Darbo laikas: iki 14:30, tada nuo 17:30 – 23:00.
Ob Aroi (https://goo.gl/maps/ydmiBuurh3n) – vienas geriausių jūros gėrybių restoranų Bankoke. Labai populiarus tarp vietinių tajų, talpinantis apie 500 žmonių. Galite valgyti lauke arba viename kambarių su oro kondicionieriais. Nors esantis šiek tiek atokiau nuo turistinių vietų, čia galima sutikti ir užsieniečių.
Patiekalai: jūros gėrybės. Nepraleiskite keptų ryžių su krabų mėsa. Taip pat rekomenduoju virtą pomfret žuvį (sorry, nežinau kaip lietuviškai vadinasi) čili ir laimo padaže.
Kainos: 50 – 400 thb už patiekalą. Priima korteles.
Kaip rasti: Geriausia tiesiog imti taksi ar Uber. Nėra arti nei BTS, nei MRT stotelės. Jei imsite taksi ir taksistas nežinotų Ob Aroi, sakykite “Town in Town” rajonas.
Darbo laikas: kasdien 16:00 – 23:00, sekmadieniais 11:30 – 23:00.
Raan Jay Fai (https://goo.gl/maps/tvTLwqNAkLC2) – 2017 m. pabaigoje Bankoko restoranus įvertino Michelin “ekspertai”. Kabutėse todėl, kad šie ekspertai paprastai orientuojasi į fine dining europietiško maisto restoranus ir ieškojo tokių Bankoke. Beabejo, tokių rado. Gaila tik, kad mažai dėmesio skyrė Tailando virtuvej bei gatvės maistui, kuriuo Bankokas ir yra įžymus.
Raan Jay Fai – vienintelis gatvės maisto restoranas Bankoke gavęs Michelin žvaigždę. Tiesa, tai, ko gero, ir brangiausias gatvės maisto restoranas Bankoke.
Kodėl taip brangu? Kiekvieną patiekalą vietoje Jums gamins legendinė restorano savininkė, 71 metų senutė Jay Fai. Ją nesunkiai atpažinsite iš slidininko akinių, kuriuos ji užsideda čirškindama maistą. Senutė dirba restorane visą gyvenimą, nuo 11 metų, o restoraną atidarė jos mama prieš 60 metų. Taigi, kiekvienas patiekalas bus tobulai pagamintas naudojant tik aukščiausios kokybės ingredientus.
Patiekalai: Įvairūs kepinti jūros gėrybių patiekalai, makaronai. Rekomenduoju krabų mėsos omletą. Taip pat – “Drunken noodles” – kepinti makaronai su jūros gėrybėmis vyno padaže.
Kaina: 400 – 1000 thb už patiekalą.
Kaip rasti: senamiestis (old city) – taksi arba Uber. Jei taksistas nežinotų, galite sakyti “Maha Chai road and soi Samran Rat crossing”. Artimiausia BTS stotelė – National Stadium.
Darbo laikas: kasdien 15:00 – 2:00, sekmadieniais nedirba.
-Ar turite savo mėgiamą barą?
Nesu didelis barų mėgėjas, bet teko lankytis keliuose skybar’uose. Bankokas jų turi begalę.
Turizmo tikslais siūlau apžiūrėti skybar’ą, esantį berods 64-ame Lebua State Tower (https://goo.gl/maps/nm73tovYxv72) dangoraižio aukšte. Baras išgarsėjo po filmo The Hangover Part II, kaip viena iš filmavimo vietų. Atsiveria nuostabus vaizdas į Chao Phraya upę, kuriuo, deja, teks dalintis su krūva kitų turistų. Taip pat reikia paminėti, kad tai – vienas brangesnių barų Bankoke.
Jei norite tokio pat nuostabaus (o gal ir dar geresnio) vaizdo į Chao Phraya bei Asiatique, kuriuo nereikės dalintis su būriu kitų turistų, o ir kainos bus kur kas mažesnės – tuomet labai rekomenduoju „Attitude Rooftop Bar & Restaurant” (https://goo.gl/maps/3DGPfYoeE492) “Avani Riverside” viešbučio viršuje, kuriame ir rekomenduočiau apsistoti. Galite nuvykti į BTS Saphan Taksin ir iš ten imti nemokamą laivelį į Avani Riverside. Mano manymu, tai – gražiausias ir geriausias skybar’as Bankoke.
Linkiu smagių akimirkų bei pojūčių šioje nuostabioje šalyje! Sekite Silvestrą Instagrame – www.instagram.com/achtumatkaip
Planuojate kelionę po Bankoką? Daugiau straipsnių apie Bankoką . Geriausi viešbučių pasiūlymai:
Booking.com
Užsisakyti pervežimą iš oro uosto:
Jei gyvenate ar keliaujate po Tailandą ir norite pasidalinti savo patirtimi, susisiekite su mumis [email protected]. Daugiau straipsnių www.tailandieciai.lt
Naudingos nuorodos keliaujantiems į Tailandą
Viešbučių užsakymas: Booking.com ir AgodaViešasis transportas ir pervežimai: 12Go
Ekskursijos ir pervežimai: Klook
Atgalinio bilieto rezervacija: Onward Ticket
Neįvykusių skrydžių kompensacija: Skycop
Virtuali SIM kortelė: Airalo
Visa informacija vienoje vietoje:
Tailando atmintinės | Kelionių maršrutai
2 komentarų
Turbūt geriausias straipsnis apie Bangkok’ą lietuvių kalba, o gal ir ne tik. Rekomenduočiau bet kam, planuojančiam ten apsilankyti juo ir vadovautis. Be trijų-keturių nakvynių neišsiversite.
visiškai sutinku 🙂