tailandietiskas maistas

Maistas Tailande

Apie maistą Tailande jau daug aprašytą ir daug apkalbėta. Todėl geriau vieną kartą paragauti originalaus varianto, nei šimtą kartų paskaityti ir pamatyti. Pasiruošę pasivaikščioti po trumpą kulinarinę kelionę?
Ryžiai
Tajai neįsivaizduoja savo maitinimosi raciono be ryžių. Ryžiai (Khaw) bendraja prasme reiškia maistą. Todėl tailandietiškai gatvėje pasisveikinus „Sawadee Ka“ (labas), dažniausias atsakymas „Gin khaw rian“ (pažodinis vertimas būtų: ar jau valgei šiandiena ryžių). Valgydami patiekalus su ryžiais tajai lėkštėje nepalieka nei vieno ryžio grūdelio, nes tiki, kad kiekviename grūdelyje yra Ryžių Dievas, todėl privalu visus iki vieno suvalgyti. Na ok, patvirtinti šios informacijos negalime, nes nepastebėjom, kad taip vyktų, bet legendos kalba ir ar klausyti senovės išminties ar ne – tai jau priklauso tik nuo jūsų.
Parduotuvėse yra atskiri skyriai ryžiams – jie fasuojami į įvairiausio dydžio pakuotes. Mažiausią, kurią man pavyko rasti – Jazminaičių rūšies ryziai 2 kg. Visos kitos pakotės 5, 10, 20 kg. 🙂 Tai ne maisto bazėse, o normaliose maisto parduotuvėse. Kita vertus, pas mus esantis duonos skyrius tailandietį nustebintų ne mažiau.
Aštrumas
Maistas, kurį vartoja patys tajai yra aštrus – matuojant europietiškais skonio receptoriais. Todėl daugelis tajų labai didžiuojasi kaip aštriai jie gali pagaminti (ir sulvalgyti) maistą. Be paprastų maltų pipirų ir druskos kavinukėse ar gatvės „restoranuose“ visada rasite arba papildomai galėsime paprašyti cukraus, džiovintų ir maltų čili pipirų, laimo sulčių ir čili pipiro padažo (skanus), žuvies padažo (fish sauce) ir grūstų žemės riešutų. Dauguma žmonių deda visus šiuos ingridientus ant jau paruošto maisto. To daryti nepatariu, nes skonis bus vienas – aštrumėlis, su kuriuo puikiai galima „susidototi“ valgant ryžius.
Gatvėje, parduotuvėje ar kavinėje užsisakius vaisių lėkštę kartu su vaisiais bus atneštas ir iš pirmo žvilgsnio labai panašus daiktas į cukrų – neapsigaukite, tai druskos, čili ir cukraus mišinys, kurį tajai beria ant vaisių. Skonis neapsakomas (neigiama to žodžio prasme). Pabandykite namie 🙂
cili.jpg
Makaronai
Be ryžių visur ir visada rasite Tailandietiškų makaronų (noodle arba Kuai Tiao). Šie makaronai kilo iš Kinijos ir po truputį jie modifikavosi į tradicinius tajų patiekalus. Yra daugybė patiekalų, kuriuose naudojami šie makaronai. Parduotuvėse jų yra ir paruoštų (jau virtų) ir sausų. Kainos nedidelės (pakelis 20-30 THB), Lietuvoje panašūs makaronai kainuoja apie 2-4 EUR. Populiariausias patiekalas iš šių makaronų Pad Thai su daržovėmis / vištiena / jautiena / kiauliena / krevetėms / kalmarais arba jūros gėrybėmis. Taip, Tailande įprasta bet kurį patiekalą pagaminti su pasirinktu ingridientu, tad meniu kavinukėse kartais būna neapsakomo ilgumo. Nusiteikite skaityti ilgai 🙂
padthai.jpg

Gatvės maistas

Tailande, kaip ir daugelyje Azijos šalių, gatvės maistas yra labai populiarus. Iš pirmo europiečio žvilgsnio gatvės maistas gali pasirodyti nelabai higieniškas ir kilti baimė apsinuodyti. Tačiau nieko panašaus mums nėra nutikę. Kiekvienoj vietoj tik atvažiavę maisto degustacijas pradedame tik nuo gatvės maisto ir galime pasakyti, kad per metus ir kelis mėnesius Azijoje nesirgo nei vienas mūsų šeimos narys nei karto – gatvės maistas yra saugus valgyti. Lankantis gatvės „restoranuose“ dažniausiai renkamės maisto gatveles (visa gatvė ar gatvės atkarpa, kurioje gaminamas maistas), turgus ar vietinio maisto restoranėlius. Svarbiausias kriterijus, kad ten būtų daug žmonių: vietinių, o ne turistų. Turguose mums valgyti yra ir patogu – dažniausiai mūsų norai skiriasi, tad galime kiekvienas užsisakyti vis kitoje vietoje, o valgyti visi kartu. Dažniausiai ernkamės maistą iš žmogeliukų prie kurių būdavo vietinių eilės + kurie vietoje gamina, o ne įdeda į lėkštę jau pagamintą maistą.
gatve.jpg
Maistas Tailande vaikams
Mūsų dyniai niekada nebuvo išrankūs maistui. Tikriausiai prie to prisidėjo ir auklėjimas, kad maisto galima nevalgyti, bet paragauti būtina. Kaip kitaip atrasi naujus skonius?
Užsakant maistą visada galima paprašyti, kad maistas būtų gaminamas neaštriai (mai pet arba tiesiog no chilli) – parodant, kad šį maistą valgys vaikas. Vasarė renkasi maistą, kuris yra labai aiškus ir suprantamas. Populiariausias jos maistas – paprasti virti ryžiai su vištiena. Vakaris labiau patyręs ragautojas ir mėgstamiausias patiekas Pad Thai su vištiena (tiesą pasakius, dabar jau nebe, matyt jau pasiekė savo suvalgytų porcijų kiekį).
Desertui vaikai renkasi tajų blynelius su vaisiais ir šokoladu arba šviežių vaisių kokteilius (Fruit Shakes). Mėgstamiausias vaisių kokteilis: bananas + ananasas / mangas.
O koks jūsų mėgstamiausias tailandietiškas patiekalas? Dalinkitės komentare!
Daugiau apie maistą Tailande ir apie mūsų gyvenimą bei nuotykius Azijoje skaitykite mūsų FB puslapyje! Taip pat ir Instagram’e.

Autorius
Nardymo instruktorius, www.tailandieciai.lt bendraautorius ir projekto vadovas, internetinių projektų vystytojas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Tailandiečiai

Back to Top